Истинското щастие е в добрите каузи

Monika_Stanisheva_1200x628px
Моника Станишева, собственик на агенция „Актив груп“ и председател на съвета на директорите на Dir.bg
Г-жо Станишева, какви предизвикателства среща една жена, която иска да успее в сферата на медиите и комуникационния бизнес?

Работя в сферата на медиите и комуникациите от близо 30 години. Познавам много жени, които се справят изключително добре като мениджъри на компании в тези индустрии. Те успяват, защо­то са целеустремени, резултатно ориентирани и могат да вършат по няколко задачи едновремен­но. Не смятам, че когато става дума за талант, качества и професионална реализация, трябва да се прави разлика между мъжете и жените. Който и да си, където и да работиш, няма как да успе­еш, ако не преодолееш поредица от трудности, които те изграждат.

Как дефинирате и обяснявате успеха – своя и на други хора?

Успехът е да можеш да си щастлив с това, което си постигнал. Не да имаш много пари или да си на­правил главозамайваща кариера. Светът е пълен с богати и нещастни хора.

Това, че си успял в бизнеса или в кариерата, не значи, че си непременно успял човек. Ако обаче си щастлив, ако си в хармония със себе си и едновре­менно с това си реализиран, тогава си успял. В този смисъл вярвам, че съм успял човек.

По какво друга се познава успехът?

По пътя към успеха идва един момент, когато ос­ъзнаваш, че трябва да преодолееш егото си. Тогава разбираш, че истинският успех идва, когато успя­ваш заедно с другите, а не за тяхна сметка. Виктор Франкл казва, че щастието и успехът не идват, ко­гато ги преследваш самоцелно, а когато работиш за кауза, по-голяма от теб самия. По пътя към тази по-висша цел, идват и успехът и щастието.

Като лидер как задавате атмосферата в работ­ната среда и отношенията в екипа си?

За мен лидерството в екипа доста прилича на ро­дителството – налагаш правилата, които ти са­мият спазваш, и говориш това, в което наистина вярваш. Стремя се да задавам тона на работа чрез собственото си поведение. Ценя колегиал­ността, диалога, толерантността в отноше­нията между хората. В медиите динамиката на работата е висока, напрежението е голямо и е важно да има добра комуникация, доверие и взаим­но уважение в екипа. Подкрепям и развивам хора, които са работоспособни, коректни и имат идеи. Това, което не понасям, е интригантството. С такива хора се разделям, независимо колко добри професионалисти са.

 

Какво трябва да жертва една жена, за да изгра­ди кариерата си?

Кариерата винаги има своя цена. За мен тя е вре­мето заедно, прекарано с хората, които обичам. За съжаление имаме ограничен брой часове в де­нонощието. Случвало ми се е да работя по 18 и повече часа на ден, особено преди години, когато основах пиар агенцията си. С годините разбрах, че е важен балансът между работата и личното време. В себе си го дефинирам като баланс между удовлетворението и щастието. Удовлетворение­то от постигането на една цел, за която си вло­жил цялата си енергия и идеи. И щастието, ко­гато си отдаден на семейството и когато имаш време за любимите си неща.

 

Откъде черпите своята увереност? Съмнявате ли се понякога в себе си?

Имам увереност в себе си още от дете. Някак си знам, че винаги ще се оправя. Това е усещане на подсъзнателно ниво. Иначе има много осъзнати причини, които ми дават сила. Три са основните – стремежът да променям средата към по-добро, да виждам смисъл в това, което правя и любовта към децата и близките хора, заради които винаги съм готова да продължа напред. А дали се съмня­вам в себе си – случва се, но рядко. Смятам, че ако се съмняваш в силата си, ти даваш сила на съмненията си.

 

Какво ви подтикна миналата година да органи­зирате дебат за зеления преход и неговото зна­чение за България?

Зеленият преход ще промени света такъв, ка­къвто го познаваме. На прага сме на нова ера в развитието на икономиките и обществата. Хората и бизнесите обаче не са подготвени, ин­ституциите са абдикирали от водещата си роля в този процес. В следващите 30 години можем да модернизираме икономиката си, да я направим по-производителна, по-малко енергоемка, клима­тично неутрална.

Но има сериозни предизвика­телства като загуба на работни места и за­тваряне на цели отрасли от енергетиката. Тези теми трябва да се коментират открито. Зами­тането под килима няма да реши проблемите. Затова организирахме събитието за Зеления пре­ход, което бе открито от вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс и комисаря по иновации и образование Мария Габриел. Получи се силна дис­кусия с над 50 участници в 6 различни панела. Предстои второ издание през юни. Надявам се с това да допринасяме за повече информираност в обществото.

Интервюто е част от съдържанието на forbesbulgaria.com

Споделете тази публикация

Свържете се с нас

Пишете ни и ние ще се свържем с Вас за да обсъдим Вашите идеи.

Свържете се с нас

Силата е във Вашата идентичност.

Свържете се с нас

Силата е във Вашата идентичност.