Доброволци на #ПромениКартинката почистваха Витоша

promeni-kartinkata-dobrovolci-1200x628px

Копитото и Дендрариума в природен парк „Витоша“ са любими места за спорт, разходки и романтични срещи на софиянци, но често те са замърсени от различни отпадъци. Затова тази събота, 10 септември 2022 г. двете емблематични локации бяха почистени от над 35 доброволци. Това е част от доброволческата акция на #ПромениКартинката. По време на акцията бяха събрани 135 кг. отпадъци.

Повече за събитието пред Радио София разказа Диляна Якова. По думите й #ПромениКартинката е една инициатива, която цели да привлече вниманието на обществото върху замърсяването на природата с цигарени фасове.

Относно това дали има обособени места и кошчета за изхвърляне на фасове, тя заяви, че в планината няма достатъчно кошчета, но хората трябва да имат самосъзнание и да не замърсяват. Филтрите на цигарите са направени от целулозен ацетат, който е вид био-пластмаса, а разграждането на един фас може да отнеме до 15 г. Проучванията сочат, че едва 13% от хората знаят, че филтрите са изградени от пластмаса, а 75% смятат, че това е хартия или памук.

„На пръв поглед на Дендрариума излезе чисто, но свърнеш ли от основната алея гледката е потресаваща. Най-голяма част от отпадъците бяха мокри кърпички. При тях имаме същия проблем, те не са просто хартия, както обичайните салфетки, те също съдържат пластмаса“, коментира Якова.

Тя сподели, че от #ПромениКартинката през 2022 г. са поставили визии на над 40 български плажа, а тази година такива визии са поставени на около 100 плажа. Кампанията е преминала в градска среда, като вече се правят пътуващи информационни изложби.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

0:00 / 0:00
#ПромениКартинката почистваха Витоша

Статията е част от съдържанието на bnr.bg

Споделете тази публикация

Свържете се с нас

Пишете ни и ние ще се свържем с Вас за да обсъдим Вашите идеи.

Свържете се с нас

Силата е във Вашата идентичност.

Свържете се с нас

Силата е във Вашата идентичност.